Tuesday, May 17, 2011

De Noorse nationale feestdag van 2011 / The Norwegian national day of 2011

Today is the seventeenth of May, which is Norway´s national day, congratulations all norwegians.
For the first time in six years I got coerced to join them and see the children´s parade in a neighboring village.

Here we are on the lawn before the town-hall, with all the norwegians in their national costumes, called "Bunad".
Both the parade and the thing at the town-hall are a lot like what we usually have been doing in my hometown back in the Netherlands.

Here I am with two friends from the other hemisphere.
Together with the norwegians we wave little norwegian flags,
 and sing songs about the fatherland.
I´m the tall guy in the un-ironed shirt.

This is a picture taken of the board game that is going to be in the coming children´s magazine.
We finished the whole magazine last night, around eight.
This evening, Joey (6) pointed out one thing that was wrong with this page, can you find it too?

Ja, dan was het weer de 17de Mei, en dat is de nationale feestdag hier in Noorwegen. En het word op ongeveer de zelfde wijze gevierd als koninginnedag bij ons. De dag begon om acht uur met het hijsen van de noorse vlag, en het zingen van een volkslied. Daarna hadden we een groot ontbijt met ongeveer honderd man.
De hele middag waren we in Løten om daar naar de optocht van de scholen te kijken, zoals we dat ook in Nederland doen. In Nederland zijn we veel uitbundiger, de liedjes die we zingen zijn feestliedjes. Noorwegen zijn ze traditioneler en er worden alleen volksliederen gezongen, of helemaal niet. In Nederland is er met koninginnedag overal gezong en muziek. In Noorwegen lopen ze stil in de optocht, er was deze keer maar één fanfare, en die liep voorop. Het mannenkoor dat meeliep zong bijna ondoorbroken "Hiep hiep Hoera".

De optocht ging naar het grote grasveld voor het dorpshuis, en daar hoorden we de fanfare, en de staatshistorische achtergrond van de nationale feestdag in de toespraak van een dame. Toen zongen we nog een volkslied en daarmee was de optocht afgelopen.
Toen naar de lagere school om ijs en worstjes en roombrei te eten. Ook werden er net als bij ons spelletjes gedaan, alhoewel het er niet zo georganiseerd aan toe ging als in Nederland. Voor ze met de spelletjes begonnen moest ik al weer verder, en voor de roombrei heb ik bedankt.

En nu ben ik behoorlijk gaar. Toen ik terug kwam heb ik nog twee uur staan Barbequen voor ongeveer honderd mensen. Gister hebben we eindelijk het kinderblad af kunnen maken, daar ben ik erg blij mee. Morgen begin ik weer met een nieuwe uitgave van Mot Målet. En dit alles bij elkaar is geen slecht begin van de week.

No english text this time, but I can tell you that I had a good start of the week.

1 comment:

Jan Willem Middag said...

I should mention that Joey´s mum is one of my colleagues, and does a lot of the proof-reading for our magazine Mot Målet. That is probably where Joey got the keen eyes from.