Tuesday, July 26, 2011

Na de 22ste Juli / After the 22nd July

It is so cool to see that the norwegians are taking it so well after the terror-attacks of the 22nd of Juli.
I do not see them as vikings, rather as people that want peace and openness.

Met mij gaat alles goed, ik was vrijdag gewoon thuis en op het werk.
Een aantal van de jongeren die regelmatig bij ons in het café kwamen waren wel op Utøya. De laatste dagen heb ik een paar van hen gesproken, anderen zijn nog in het ziekenhuis. Onder de omgekomen jongeren waren er ook twee uit Hamar, een van hen kende ik.

Deze hele werk ik een paar uur per dag in het café. We houden het café de hele week open zodat de jongeren er bij elkaar en voor elkaar kunnen zijn. Zaterdag en zondag was het behoorlijk druk en bewogen, maandag en dinsdag was het al weer een stuk rustiger. De jongeren hangen ook op straat en op andere plekken. We zijn blij dat we er voor ze kunnen zijn.
Ik heb de verhalen van verschillende jongeren gehoord, en je merkt dat ze het allemaal verschillend verwerken. Sommigen zijn erg getraumatiseerd en anderen kunnen er op een normale manier over praten.
Eigenlijk had ik deze week vrij gepland, en zou ik gewoon thuis zijn, nu heb ik de mogenlijkheid om in de stad te zijn met de jongeren. Wanneer het rustig is in het café zit ik te schetsen voor het volgende kinderboek.

We zouden het erg op prijs stellen als wanneer jullie voor ons en voor Noorwegen zouden bidden.


Everything is okay with me, I was home and at work last friday.
Some of the youth that used to be at Café UNO in Hamar had been at Utøya that day.
In the last days I talked with a few of them, others are still in the hospital. Two of the victims of the Utøya-massacre were from Hamar, I knew one of them.


This whole week I will work a few hours each day in the café. We are opening the café for the the youth to come and hang out. Saturday and sunday it was quite busy. Today and yesterday it already a lot more quiet. The youth are also hanging in the street and at other places.
I have heard the stories from a few different youth, and you can notice how they all take it differently, very much in line with to their personalities. Some are very traumatized, others are talking about quite normally.
I was going to have a week of vacation this week, and would have been at home. Now I am in town a lot and in the café. Then there are few people, I am sketching for the children´s book that is coming up.


We would really appreciate it when you would keep as and the rest of Norway in your prayers.

No comments: